Isnin, 1 Disember 2014

PERMAINAN TRADISIONAL KAUM INDIA BAHAGIAN 2

3. KABADDI


 Permainan Kabaddi merupakan permainan tradisional yang berasal dari Negara India. Menurut Bahasa Hindi, perkataan kabaddi bermaksud menahan nafas yang juga merupakan sebahagian dari permainan tersebut. Permainan Kabaddi juga dikenali dengan nama Hadudu dikalangan orang Bangladesh. 
               Pada awalnya Kabaddi dimainkan oleh penduduk yang tinggal di desa-desa India, ia merupakan permainan rakyat jelata. Permainan kabaddi ini memainkan peranan yang penting sebagai alat perpaduan antara rakyat. Kabaddi merupakan suatu permainan yang diperkenalkan sejak 4000 tahun dahulu bagi menolong askar-askar India memperkembangkan skil mempertahankan diri. Ia merupakan satu sukan “team contact” yang bermula di Tamil Nadu, India.         
           Permainan ini sangat popular di selatan Asia dan mula berkembang di Asia Tenggara, Jepun dan Iran. Kabaddi juga merupakan salah satu permainan yang dipertandingkan di Sukan Asia. Kabaddi didedahkan kepada dunia antarabangsa  pada tahun 1936 di Sukan Olimpik Berlin. Ia didemonstrasikan oleh Hanuman Vyayam Prasarak Mandal, Amaravati dan Maharashtra.  Pada tahun 1938 pula, Kabaddi diperkenalkan  di Sukan Olimpik India, Calcutta.
            Kabaddi pertama kali diperkenalkan dalam Sukan Asia Beijing, 1990. Pencapaian India cemerlang dengan mencapai pingat emas dalam Sukan Asia 2006 di Doha. Pada tahun 2010 pula, Kabaddi telah menjadi sukan demonstrasi di Sukan Komanwel di New Delhi.

         

Tiada ulasan:

Catat Ulasan